Vilken festmat äter man på traditionellt bröllop?

Även om utetermometern knappt visar på vårtecken, vet vi att enligt kalendern är det snart vår. Vi får helt enkelt leta lite mer noggrant efter vårtecken. De kommer inte lika snabbt som andra år. Ett vårtecken är att det arrangeras bröllop. För dem som är den ålder när de flesta väljer gifta sig, kommer inbjudningarna i sjok. Och vad är mer svenskt än ett midsommarbröllop? Till våra midsomrar vill vi helst äta svensk mat. Men vad är svensk mat? Någon skulle nog säga att det är det traditionella smörgåsbordet som är bland det mest svenska vi kan bjuda på; sill, potatis, gravad eller rökt lax i tunna skivor, med hovmästarsås. Janssons och olika inhemska korvar, svenska köttbullar och lingonsylt. Och varför inte småländsk ostkaka, eller gotländsk saffranspannkaka till efterrätt? Bland det godaste som finns lagom till midsommar är färska jordgubbar och glass, eller hjortronsylt. Till kaffet ska det ju serveras bröllopstårta, då helst prinsesstårta.

Vill man ut på landet men i storstaden är Skansen bäst

Var ska man då hålla sitt midsommarbröllop? De flesta storstadsbor, liksom andra stadsbor vill gärna åka ut på landet lagom till midsommaren. En Youtube som har gjort för andra än svenskar, och har titeln ”Midsommar for dummies” visar ett fullkomligt folktomt Stockholm lagom till midsommaren, och en speakerröst berättar att alla har flytt storstäderna och har åkt ut på landet. Bor man i Stockholm och vill ha ett traditionellt midsommarbröllop behöver man inte åka särskilt långt bort. Att hålla midsommarbröllop på den mest ursvenska platsen som finns, borde vara på Skansen. Och vilken tur att det går. Det går utmärkt att vigas i Seglora kyrka på Skansen (ja, det är en egen församling, med präst och allt). Efter vigseln kan man promenera eller åka häst och vagn till festlokalen Skansen festvåning. Där kan man beställa ett svenskt smörgåsbord, antagligen med nubbe till, om man så önskar, eller något alkoholfritt, om man vill det. Man kan knappast få en bättre utsikt över Stockholm, om man vill imponera på utländska gäster, och sina svenska gäster med förstås. Vill man hellre ha en trerätters middag kan man få det med. Det är mer traditionellt att ha en sådan. Då ska brudens pappa (enligt etiketten) hålla tal redan efter förrätten, brudgummens pappa efter varmrätten och så vidare, håller brudparets släkt tal i fallande ordning med de närmast först och de längst bort sist.

Efter middagen fortsätter festen med dans 

Efter middagen och innan kaffet är det väl tradition att dansa. Då kan man ha ett musikband – eller live band – DJ eller bara en vanlig Spotify lista. Hyr man lokalen, eller beställer maten från deras restaurang, ingår dansgolv och musikanläggning, gratis Wifi. Vill man ha riktigt stort bröllop finns det plats för 500 gäster. Det är lätt att ta sig till och från Skansen med taxi, bussar och spårvagn. Är man ett mindre sällskap, finns det vikdörrar så att man kan anpassa lokalen efter festsällskapet. Läs mer om hålla festen på lokal i Skansens festvåning på: http://www.festlokalskansenfestvåning.se.

29 Apr 2018